• Čítame radi v špeciálnych triedach

          • V mesiaci február si žiaci v špeciálnych triedach zmerali sily v čítaní a spoznávaní detskej literatúry v každoročnej súťaži na podporu čitateľskej gramotnosti- Čítame radi

            1. Ferko Pišta   5.B
            2. Patrik Gajdoš  5.B
            3. Jesica Harvanová- 4.B

            Žiaci mali splniť pripravené úlohy- úryvky z rozprávky do rozprávky, spoznávanie známych detských  rozprávok. Žiakom sa súťaž veľmi páčila.

             Za čítanie nahlas si zaslúžia pochvalu : Dalibor Pustaj , Natália Pištová, Šimon Koňa.     DŠ

          • Radosti zimy

          •            Tohtoročná zima nám doniesla veľa snehu sa s ňou aj príležitosti na zábavu a šport. Našich žiakov potešila príležitosť ukázať svoje zručnosti v riadení saní, bobov a klzáku. Tento rok si znova zasúťažili žiaci  I. stupňa a súťažili v dvoch kategóriách. Tí, ktorí súťažiť nechceli sa pustili do stavieb zo snehu. To že bolo veselo, môžeš vidieť vo fotogalérii./E.V./

            Vyhodnotenie :             I. kategória                               II. kategória

            Jazda na saniach :  1. Sebastián Harvan 2.A         1. Andrej Harvan 4.A

                                              2. Daniel Pokoš 2.A                 2. Patrik Harvan 3.A

                                              3. Jenifer Koňová 2.A              3. Adam Pustaj 4.A

            Jazda na boboch : 1. Tobiás Koňa 2.A                   1. Patrik Harvan 3.A

                                             2. Sebastián Harvan 2.A          2. Laura Pokošová 4.A

                                             3. Daniel Pokoš 2.A                 3. Kristína Pustajová 4.A

          • SPOLU MÚDREJŠI 3

          • Cieľom programu je podpora pre základné školy, ktoré budú prostredníctvom kvalitného a dostupného doučovania svojich žiakov, vytvárať podmienky na zlepšovanie ich vedomostí a zručností v hodinách mimo vyučovania v stanovenom rozsahu.

          • Kvíz - Slepá mapa Slovenska

          • Cieľom kvízu je prehĺbenie a overenie vedomostí o Slovensku.

            Kvíz bol vytvorený na základe osnov 8. a 9. ročníka ZŠ v predmete geografia. Vedomosti si žiaci môžu otestovať až v troch rôznych oblastiach - mestá, povrch (nížiny, kotliny, pohoria) a vodstvo (rieky, vodné nádrže, kúpele) Slovenska. Slepé mapy sú dostupné vo farebnej reliéfnej verzií a v klasickej bielej slepej mape. Vďaka rôznym stupňom obtiažnosti je kvíz užitočným aj pre nižšie ročníky na testovanie a prehlbovanie vedomostí o geografii Slovenska.

            Odkaz na kvíz: https://www.sorger.sk/skoly/kviz-slepa-mapa-slovenska

          • Naši fotografi

          • Covidová situácia, v ktorej sme sa všetci na svete ocitli , má svoje mínusy aj plusy. Ako plusy môžeme rátať čas, ktorý  častejšie venujeme pobytu na čerstvom vzduchu. Prijímať  čerstvý kyslík  je super pre naše telo , našu myseľ. Otvorí oči a pohľad na našu prírodu.  Zákutia  prírody objavili  i žiaci 6.A triedy. Zapojili sa do súťaže - Zelený objektív. Do súťaže sa zapojili: Kevin Mižigár, Alexandra Harvanová, Lucia Harvanová, Radka Harvanová Posúďte ich výtvory. Držíme palce pri vyhodnotení súťaže! / DŠ/

          • iBobor hlavné kolo

          • Po rozcvičení v tréningovom kole sa konalo hlavné kolo. Zúčastnilo sa ho 16 žiakov v kategórii Bobrík a Kadet. Najlepší výsledok dosiahli žiačky: Perla Gábrišová -4.trieda  a Sofia Harvanová -8.trieda. 

          • Deň vojnových veteránov alebo Deň červených makov

          •   Ani v tomto roku sme  na našej škole nezabudli na obete prvej svetovej vojny. Z histórie vieme, že 11. novembra 1918 o 11-tej hodine a 11-tej minúte zaznela posledná salva pri podpise prímeria vo francúzskom Compiègne, čím sa skončila prvá svetová vojna, ktorá trvala viac ako štyri roky. Hrôzy a útrapy z tejto vojny zostali tak hlboko vryté do vedomia jej účastníkov, že bezprostredne po tom, ako vojna skončila, bol 11. november vyhlásený za Deň vojnových veteránov alebo aj ako Deň červených makov.Od roku 1920 červený mak ako symbol spomienky na vojnové hrôzy prijali vojnoví veteráni na celom svete. Dnes môžeme uvidieť kvet červeného maku pri spomienkových aktoch a ceremóniách pri príležitosti Dňa vojnových veteránov vo väčšine demokratických krajín, ktoré boli zatiahnuté do svetových vojen. V posledných rokoch si táto tradícia nachádza svoje miesto aj na Slovensku, preto ani naši pedagógovia nezabudnú pripomenúť si takúto dôležitú udalosť spolu so žiakmi našej školy. / DŠ/

             

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          •  

            „Svet je nádherná kniha, ale nemá cenu pre toho, kto v nej nevie čítať.“

            Každý štvrtý októbrový pondelok si pripomíname Medzinárodný deň školských knižníc, ktorý vyhlásila Dr. Blanche Woolls, prezidentka Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva (IASL) a pripomína sa od roku 1999. My sme si ho pripomenuli 26.10. rôznymi aktivitami, ako napr. skladanie loga IASL, spájanie citátov o knihe, riešenie úloh na čitateľskú a matematickú gramotnosť.  Deň je oslavou školských knižníc, ich významu a prínosu pri vzdelávaní detí. Snažme sa nájsť v knihách priateľa, ktorého vymeníme za smartfón a mobil. Je to priateľ, ktorý ťa nezradí.

            Kvetiny a knihy sú pre mnoho ľudí práve  tak potrebné, ako denný chlieb. (MD)

          • Súťaž o najkrajšieho šarkana

          • V mesiaci október sa žiaci v špeciálnych triedach podieľali na výrobe šarkanov. Dali si ozaj záležať, aby každý jeden šarkan bol výnimočný nielen svojim tvarom a veľkosťou, ale aj pestrofarebnosťou. Za seba môžem povedať, že všetky šarkany boli krásne, avšak vyhodnotenie je nasledovné:

             

            1.miesto – VIII.B, IX.B

            2.miesto – IV.B-VI.B   (AH)

          • Záložka do knihy spája školy

          •  

            Česko-slovenský projekt Záložka do knihy spája školy sa tento rok uskutočnil už dvanásťkrát.  Sme radi, že môžeme byť jeho súčasťou od začiatku. Výroba záložiek rozmanitých tvarov, rôznych veľkosti a pomocou ľubovoľnej techniky na tému: „ Očarujúci svet knižných príbehov, rozprávok a básní“ zaujala našich žiakov. Záložky vyrábali nielen na vyučovacích hodinách, ale aj v školských kluboch a v rámci krúžkovej činnosti. Rozprávky Hrnček var, Máša a medveď, Červená čiapočka, Macko uško,  Kozliatka, O repke, Tri prasiatka, O líške, Múdra sova, ale aj knihy Zajko Bojko, Ako sme s Ťukťukom ťukťukovali, Harry Potter, Hrdinský zápisník a mnoho ďalších sa stali námetom pre vytváranie záložiek. Vyrobili sme spolu 140 záložiek. Poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom na tomto projekte podieľali. Veríme, že potešíme žiakov priateľskej školy, ktorou je tento rok - Základná škola J. M. Petzvala Spišská Bela. /AK/

          • Hovorme o jedle

          • Pri príležitosti Svetového dňa potravín vyhlasuje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a Centrum rozvoja znalostí o potravinách týždeň  „HOVORME O JEDLE“. 

            Cieľom projektu je vyvolávať a podporovať spoluprácu a aktívnu účasť školy pri vzdelávaní detí a mládeže o potravinách a dobrých stravovacích návykoch ako súčasti zdravého životného štýlu, o úlohe potravín pri ochrane zdravia a ich význame pre tvorbu a ochranu životného prostredia, regionálny rozvoj a zamestnanosť.

            Žiaci prvého ročníka sa tento rok zapojili do výtvarnej súťaže "CHUTNÉ MAĽOVANIE", kde pracovali podľa predlohy. Že ovocie a zelenina nerastie v obchode a supermarkete sa dozvedeli zo zaujímavých videí. Pracovali aj s plastelínou a modelovali mrkvičku, jabĺčka, hrušky a mnoho iného.   Nielenže sa naučili poznávať chutné a zdravé  ovocie a zeleninku, ale precvičili si aj farby a svoje rúčky. / A.K./

             

          • iBobor- 6. október 2021 od 8:00 do 20:00 hod. tréningové kolo.

          • Tréningové kolo je určené predovšetkým na otestovanie serverov, typov úloh a toho, aby si žiaci zvykli na iný spôsob výberu odpovedí, resp. interaktivity úloh, aký bol doteraz v systéme iBobor.  Na súťaž bolo zaregistrovaných 28 žiakov. Úlohy  riešilo 32 žiakov, úlohy boli netradičné ale zaujímavé. Tešíme sa  novembrovú súťaž.

          • Svetový deň zvierat

          •            4. október je sviatočný deň v ktorom si pripomíname život svätého Františka z Assisi , veľkého milovníka zvierat a  patróna zvierat a ekológov. A preto bol tento deň vybraný počas stretnutia ekológov vo Florencii v roku 1931 za Svetový deň zvierat. Aj v našej škole sme si ho pripomenuli na I. stupni prostredníctvom zaujímavej prezentácie pani Šuchaňovej- pracovníčky NAPANtu pod názvom Mladý stopár. Veríme, že aj týmto malým krôčikom prispejeme k rozvoju poznania, vnímania a empatie našich žiakov k  niekedy tak bezbranným zvieracím tvorom na našej planéte. (E.V:)

          • Zber úrody

          •   Po jarnom období, po období leta nastalo obdobie jesene. Všetko to ,čo sme  na našom školskom pozemku  posadili dozrelo, vyrástlo  a prišiel čas zberu. Po vytrvalej práci   žiakov i pedagických pracovníkov  i počas prázdnin nasledovala odmena- krásna úroda červenej repy, hrachu, petržlenu, kalerábov, zemiakov či zeleru. Pri zberre sme sa  osviežili chutnými  slivkami a jablkami. Veríme, že poznatky, ktoré  deti nadobudli počas vyučovacích  hodín techniky a pracovného vyučovania, zúžitkujú aj o svojom živote.

          • Európsky deň jazykov

          •  

             

            V roku 2001 sa Rada Európy rozhodla 26. september vyhlásiť za Európsky deň jazykov. Každoročne ho v tento deň oslavujeme rôznymi aktivitami na hodinách cudzích jazykov. Keďže v tomto školskom roku nám tento deň pripadol na víkend, tak sme ho na našej škole oslavovali a projekt realizovali 27. septembra. Žiaci sa oboznámili s rytmickou piesňou, prostredníctvom ktorej sa zoznámili s jednotlivými pozdravmi v rôznych štátoch, ako je Nemecko, Anglicko, Taliansko a pod. Taktiež sme sa venovali vlajkám štátov, ktoré žiaci krásne vymaľovali. K jednotlivým krajinám  sme priraďovali to, čo je pre danú krajinu typické – oblečenie, jedlo...A keďže sa žiaci učia na našej škole ANJ, tak Anglicko sme si aj podrobnejšie rozobrali a vytvorili o krajine krásny plagát, ktorý si môžete pozrieť vo fotogalérii. Žiakom sa aktivity veľmi páčili, sršali entuziazmom, začo ich musím pochváliť.                 (A.H )

          • Výstup na Kráľovu hoľu

          •          29.september vytiahol 14 žiakov  a troch pedagógov do prírody. Po minuloročnom výstupe na  Kráľovu skalu a Ondrejisko sme sa znovu vybrali zdolať Kráľovu hoľu.  Pre niektorých žiakov  bol tento výstup náročný, a tak si vybrali menej náročnú trasu na Kráľovu skalu. Ostatní hrdo vystúpili na najvyšší vrch východnej časti Nízkych Tatier.  K prírode máme úctu a nezostávame ľahostajní k jej znečisťovaniu. Aj dnes sme na  vrchole Kráľovej holi  nazbierali plné vrece odpadu, ktorý do prírody nepatrí./E.V/

             

          • Svetový deň mlieka v našej škole

          •  

            Dňa 28.9. sme si pripomenuli, aký veľký význam má mlieko pre naše zdravie.

            Žiaci sa obliekli do bieleho, pomaškrtili si na rôznych mliečnych výrobkoch, ktoré si priniesli na desiatu, zapojili sa aktivitami a zasúťažili si.

            Vyhodnotenie: Na prvom stupni sa naviac posnažili žiaci 4.A , na druhom stupni 5.A a v špeciálnych triedach 4.B-6.B. Srdečne blahoželáme! (L.R.)

          • Plody záhrad

          •  

                      S jeseňou prichádza  aj upratovanie záhrad a záhradkári zisťujú akú úrodu v nich majú. Aj naša pani asistentka Helena Birková sa s láskou o svoju záhradu stará a veľmi rada sa so svojou úrodou  podelí aj s našimi žiakmi formou výstavky. Každý rok  výstavku obohatí o niečo nové. Tento rok žiaci poznávali nielen zeleninu, ale aj zeleninové vňate a následne si svoje vedomosti  overili  formou prezentácie a pracovného listu. /E.V/

            Výsledky.

            I.stupeň:               1. miesto   4.A                II.stupeň :               1. miesto       6.A

                                         2. miesto  3.A                                               2. miesto       8.A , 9. B  

                                         3 miesto   1.A                                               3. miesto       9.A