• Matematický klokan

          • Matematický klokan je medzinárodná matematická súťaž pre žiakov základných a stredných škôl. Jej vyhlasovateľom je KANGOUROU  SANS FRONTIERES (Klokan bez hraníc) so sídlom v Paríži. Organizátorom súťaže  v Slovenskej republike je TALENTÍDA,n.o.

            V tomto školskom roku sa v našej škole súťaž uskutočnila 8.júna . Aj napriek  situácii s COVID -19,  sa nám podarilo uskutočniť písomnú formu súťaže. Zúčastnilo sa 24 žiakov, pričom takmer všetci boli náhradníci, nakoľko prihlásení žiaci dobrovoľne do školy nechodia.  Výsledky súťaže nájdete na www.matematickyklokan.sk . (AK)

          • Usmernenie na hodnotenie žiakov

          •  

            Riaditeľka Základnej školy Telgárt po prerokovaní  „Usmernenia na hodnotenie žiakov základných škôl v čase mimoriadnej situácie spôsobenej prerušením vyučovania v školách v školskom roku 2019/2020  Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR  v Pedagogickej rade Základnej školy Telgárt,  oznamuje žiakom a ich zákonným zástupcom:

             

            Princípy hodnotenia žiakov Základnej školy Telgárt

            Základná škola Telgárt uznáva základné princípy hodnotenia žiakov v čase prerušeného vyučovania v školách, ktorými sú:

            ● zabezpečiť spravodlivosť pri hodnotení každého žiaka rešpektovaním individuálnych podmienok na domácu prípravu a dištančné vzdelávanie,

            ● sústrediť pozornosť na poskytovanie slovnej spätnej väzby,

            ● akceptovať jedinečnosť podmienok žiakov na vzdelávanie.

             

            Priebežné hodnotenie žiakov

            Od pondelka t. j. 06. 04. 2020 je priebežné hodnotenie zadaných úloh pre žiakov  slovné. Toto priebežné hodnotenie bude mať počas celého obdobia dištančného vzdelávania charakter konštruktívnej spätnej väzby poskytovanej žiakom počas učenia sa s motivačným charakterom. Pedagóg v hodnotení pomenuje žiakom chyby, ktoré robia a navrhne postup pri ich odstraňovaní. Priebežné hodnotenie bude tak, ako doteraz zohľadňovať vekové a individuálne osobitosti žiaka. Hodnotenie bude prihliadať na momentálnu psychickú i fyzickú disponovanosť žiaka. Pri priebežnom aj záverečnom hodnotení budú  pedagógovia zohľadňovať aj sebahodnotenie žiaka.

            Hodnotenie žiakov na konci školského roka sa uskutoční v riadnom termíne.          

            1. Žiaci  nultého  a prvého ročníka budú hodnotení slovne.
            2. Žiaci prvého stupňa (2. – 4. ročník) budú  hodnotení známkou. Výnimkou budú nasledovné predmety: telesná výchova, výtvarná výchova, hudobná výchova, náboženská výchova, pracovné vyučovanie a informatika.     

            Zdôvodnenie: Podmienky v čase prerušeného vyučovania neumožnili naplniť ciele predmetu kvalitnou a plnohodnotnou realizáciou dištančného vyučovania.

             

            1. Podklady na hodnotenie výchovno-vzdelávacích výsledkov žiakov získava učiteľ v čase prerušeného vyučovania v školách najmä z portfólií žiackych prác a rozhovormi so žiakmi, príp. konzultáciou s rodičmi. Podkladmi môžu byť projekty, riešenia komplexných úloh, samostatné praktické práce spracované žiakmi počas domácej prípravy s prihliadnutím na individuálne podmienky každého žiaka.
            2.  Žiaci po absolvovaní posledného ročníka vzdelávacieho programu odboru vzdelávania pre prvý stupeň základnej školy získajú primárne vzdelanie aj s doložkou: „Žiak získal primárne vzdelanie.“

             

            Hodnotenie žiakov 2. stupňa

            Žiaci druhého stupňa budú na konci školského roka hodnotení známkami. Výnimkou budú nasledovné predmety:

            hudobná výchova, náboženská výchova, telesná a športová výchova, výtvarná výchova, informatika,  technika.

            Zdôvodnenie: Podmienky v čase prerušeného vyučovania neumožňujú naplniť ciele predmetu kvalitnou a plnohodnotnou realizáciou dištančného vyučovania.

             

            • Žiaci po absolvovaní posledného ročníka vzdelávacieho programu odboru vzdelávania pre druhý stupeň základnej školy získajú nižšie stredné vzdelanie aj s doložkou: „Žiak získal nižšie stredné vzdelanie.“
            • V prípade, že by žiakovi deviateho ročníka z objektívnych príčin hrozilo prepadnutie (napr. na polroku mal nedostatočnú z dvoch a viacerých predmetov alebo bol neklasifikovaný), bude mu určený termín na preskúšanie pred začiatkom nasledujúceho školského roka.
            • V čase mimoriadnej situácie žiaci s mentálnym postihnutím po absolvovaní posledného ročníka vzdelávacieho programu pre žiakov s mentálnym postihnutím získajú primárne vzdelanie aj s doložkou: „Žiak získal primárne vzdelanie.
            •  V prípade, že by žiakovi posledného ročníka z objektívnych príčin hrozilo opakovanie ročníka, bude mu určený termín na preskúšanie pred začiatkom nasledujúceho školského roka.
            •  Postup do vyššieho ročníka. V čase mimoriadnej situácie nemôže byť žiak zo žiadneho predmetu hodnotený stupňom prospechu nedostatočný alebo dosiahol neuspokojivé výsledky, t. j. nemôže opakovať ročník.  Vo výnimočných prípadoch je možné určiť pred postupom do vyššieho ročníka preskúšanie u tých žiakov 2. stupňa ZŠ, ktorí zo subjektívnych príčin neplnili požiadavky vyučovania na diaľku a dosiahli neuspokojivé výsledky za obdobie pred prerušením vyučovania. Preskúšanie je možné najskôr dva mesiace po obnovení vyučovania v školách alebo do 31.8.2020.
            • O preskúšaní žiaka rozhoduje pedagogická rada.
            • V čase mimoriadnej situácie žiaci druhého stupňa ZŠ, ktorí v 1. polroku dostali známku nedostatočnú z dvoch a viac predmetov alebo boli neklasifikovaní, môžu absolvovať komisionálne skúšky najneskôr do 31.8.2020.
          • Zápis žiakov do 1. ročníka

          • Dňa  15. apríla 2020 o 10.00 hodine

            sa v budove ZŠ Telgárt

            uskutoční

            zápis  žiakov do 1. ročníka

            na školský rok 2020/2021.

            Na zápis je potrebné doniesť rodný list dieťaťa a občiansky preukaz obidvoch rodičov.

            Nie je potrebné, aby sa zápisu zúčastnili deti.

            Dátum narodenia detí: september 2013 do september 2014

             

          • Oznam pre rodičov a žiakov

          • Vážení rodičia, milí žiaci !

                 Nachádzame sa  v dobe, v ktorej nás ohrozuje nový vírus COVID – 19. Je nám známe, ako dokáže tento vírus ohroziť naše zdravie, dokonca privodiť smrť.

                 V rámci ochrany nášho zdravia prijíma vláda Slovenskej republiky množstvo opatrení, ktoré platia pre všetkých občanov Slovenska, nevynímajúc občanov našej obce. Jedným z dôležitých opatrení je pohybovať sa po obci iba v nutnom prípade, a to za účelom nákupu potravín, návštevy lekára, návštevy obecného úradu, pošty atď. Prvoradým opatrením vlády SR je povinnosť každého občana na verejnosti nosiť rúško. Táto povinnosť sa vzťahuje aj na deti a žiakov našej školy. V prípade, že sa budú žiaci po obci pohybovať bezdôvodne a bez rúška, budú nahlásení na políciu.

                Milí rodičia a milí žiaci, žiadame Vás, aby ste tieto opatrenia brali vážne a po obci sa bezdôvodne a bez rúšok nepohybovali, lebo ohrozujete nielen Vaše zdravie , ale aj zdravie ostatných občanov.

          • Oznam pre rodičov žiakov končiacich 9. ročník

          • Minister určuje termín podávania prihlášok na štúdium na stredných školách zákonným zástupcom žiaka riaditeľovi základnej školy do 15. mája 2020. K prihláške nie je potrebné dokladať potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti.

            Riaditeľ základnej školy odošle prihlášku na strednú školu do 21. mája 2020. Na prihláškach na štúdium na strednej škole pre školský rok 2020/2021 (ID 056) nie je potrebné vyplniť potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti.

            Riaditeľ strednej školy zverejní údaje podľa § 65 školského zákona (ako napríklad počet žiakov, ktorých možno prijať do tried prvého ročníka, kritériá a ostatné podmienky prijatia na štúdium) do 28. apríla 2020.

            Termíny prijímacích skúšok na stredné školy na overenie špeciálnych schopností, zručností alebo nadania (talentové skúšky) sa uskutočnia v rozsahu jedného kalendárneho týždňa najskôr jeden týždeň od odvolania prerušenia vyučovania. Pre jednotlivé stredné školy konkrétne termíny určia okresné úrady, odbory školstva v sídle kraja v spolupráci s riaditeľmi škôl.

            Ostatné prijímacie skúšky do stredných škôl sa konajú v rozsahu jedného kalendárneho týždňa najskôr dva týždne od odvolania prerušenia vyučovania. Na nenaplnený počet miest pre žiakov, ktorých možno prijať do tried prvého ročníka, sa prijímacia skúška koná najskôr 23. júna 2020, najneskôr do 30. júna 2020.

          • Oznam pre rodičov a žiakov

          • Milí žiaci, vážení rodičia,

                   oznamujeme Vám, že v čase  od 30. marca 2020 do odvolania, ide o prerušenie vyučovania v základnej škole, čo neznamená, že sa začalo obdobie školských prázdnin. Ide o obdobie inej formy vyučovania a  plnenia povinnej školskej dochádzky, na ktorú neboli doteraz žiaci zvyknutí. 

                  Cieľom domácej formy vyučovania je v osobitnom režime preventívnych opatrení zvládnuť učivo v jednotlivých ročníkoch. Spojte sa preto s triednymi učiteľmi za účelom zistenia užšej spolupráce a možností komunikácie IKT, zadávania  úloh  prostredníctvom programu Testovanie Alf, cez našu EduPage, prostredníctvom e-mailov a rôznych skupín.

                  Pre tých, ktorí nemajú možnosť pripojenia na internet  spúšťa RTVS 2 vysielanie pre žiakov ŠKOLSKÝ KLUB  od 30.3.2020 každý pracovný deň od 9.15 do 10.45 hod.  Každá relácia bude rozdelená do troch blokov:

            vyučovanie 1.-2.ročník, 3.-4. ročník,5.-7.ročník
            Každý deň bude vysielaniu dominovať jeden predmet.

             

            Postup pri prihlásení na stránku EduPage

             

            1.zstelgart.edupage.org

            2.Prihlásenie: Meno + heslo

            3. Horná lišta-modrá- obálka- klik

            4. Zobrazia sa všetky zadané úlohy- pod  úlohou je napísané: Prehrať online

            5. Prehrať online – spustí sa úloha

            6. Vypracovať úlohu- uložiť  do priečinka( Priečinok si vytvor podľa predmetov)

            7. Štart- klik- hore vľavo- modrá lišta  -a vyber-  Poslať správu

            8. Otvorí sa okno- Nová správa- Prehľadávať adresátov

            9. Klik -Prehľadávať adresátov – Učiteľ-klik-  vyber komu úlohu posielaš

            10. Dole v okne – Pripojiť prílohu- Otvorí sa priečinok so súbormi

            11. Klik na daný súbor : súbor sa vloží do políčka :Názov súboru

            12. Klik na Otvoriť

            13. Súbor sa priloží

            14. Vlož text : napr. DÚ z ANJ

            15. Klik- Ďalej

            16. Klik-Poslať správu

             

             

            Postup pri prihlásení sa na stránku Alf

            1.      www.zstelgart.edupage.org

            2.      Hlavná lišta: O škole

            3.      Testy Alf

            4.      Zadať meno: zstelgart

            5.      Vyber si triedu a meno

            6.      Heslo: 97673

            7.      Zobrazí sa zoznam testov

            8.      Úlohy si vyberiete podľa predmetu alebo učiteľa.

            9.      Úlohu spustíte : štart ( zelený trojuholník)

             

             

            Žiadame preto dôrazne nielen žiakov, ale aj ich rodičov, aby sa spojili s triednymi učiteľmi žiakov.

            Povinnosťou rodiča, zákonného zástupcu je venovať sa svojím deťom, pomáhať im pri úlohách :

            • pravidelne s nimi čítať
            • pravidelne upevňovať učivo zo slovenského jazyka, matematiky a ostatných odborných predmetov.

            Každý utorok ráno o 10.00 poverení pedagogickí pracovníci a hliadka obce triednym dôverníkom pre Vaše deti odovzdá testy, ktoré Vašim deťom doručia. Vašou povinnosťou je vyplnené pracovné listy, testy pri doručení nových testov odovzdať dôverníkovi.

             

            Učitelia úlohy skontrolujú a známky zapíšu do elektronickej žiackej knižky.

             

             

            Školský rok sa neskončil, školský rok pokračuje.

             

             

             

             

            Mgr. Lunterová Mária                                           Ing. Peter Novysedlák

                riaditeľka ZŠ                                                          starosta obce

          • Prerušenie vyučovania v školách a školských zariadeniach

          •  

            Minister školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky v dôsledku ohrozenia života a zdravia detí, žiakov alebo zamestnancov škôl a školských zariadení na základe rozhodnutia hlavného hygienika a záverov Ústredného krízového štábu, ktoré je zapríčinené šírením respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom COVID-19 v nadväznosti na prerušenie od 16. marca 2020 do 29. marca 2020 prerušuje aj naďalej vyučovanie na školách a školských zariadeniach v období od 30. marca 2020 do odvolania.

            Týmto opatrením nie je vylúčená možnosť zabezpečenia vzdelávania, resp. samoštúdia detí a žiakov inou ako prezenčnou formou. Toto obdobie nie je obdobím školských prázdnin, ide o osobitný režim preventívnych opatrení na predchádzanie šírenia ochorenia COVID-19. Riaditelia zabezpečia podľa podmienok a možností samoštúdium žiakov prostredníctvom elektronickej komunikácie s pedagogickými zamestnancami školy.

          • Usmernenie ministerky školstva, vedy, výskumu a športu SR vo veci prerušenia vyučovania v školách a školských zariadeniach

          • Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky podľa ustanovenia § 3 ods. 8 vyhlášky č. 231/2009 Z. z. Ministerstva školstva SR o podrobnostiach o organizácii školského roka na základných školách, na stredných školách, na základných umeleckých školách, na praktických školách, na odborných učilištiach a na jazykových školách v dôsledku ohrozenia života a zdravia detí, žiakov alebo zamestnancov škôl a školských zariadení na základe rozhodnutia hlavného hygienika a záverov Ústredného krízového štábu, ktoré je zapríčinené šírením respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom COVID-19 prerušuje vyučovanie na školách a školských zariadeniach v období od 16. marca 2020 do 27. marca 2020 vrátane.

          • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna

          • Obec Telgárt v zastúpení starostom obce Ing. Petrom Novysedlákom v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z.z, o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov Vám udeľuje dňa 13.3.2020 riaditeľske voľno z dôvodu zamedzenia šírenia prenosného cohorenia COVID 19.

          • Usmernenie č. 3

          •  V súvislosti so šírením respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom COVID-19 zasadal dňa 9. 3. 2020 Ústredný krízový štáb, ktorý prijal ďalšie opatrenia a zákazy.     Na základe uvedených prijatých opatrení a zákazov Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR) vydáva Usmernenie č. 3 k šíreniu koronavírusu pre školy, školské zariadenia, zamestnancov rezortu školstva a športové zväzy v tomto znení:

            RUŠIA SA A ZAKAZUJÚ SA S OKAMŽITOU PLATNOSŤOU:

            1. všetky zájazdy, exkurzie a študijné pobyty žiakov, študentov a učiteľov do zahraničia (týka sa to aj programu Erasmus +),2. návštevy v špeciálnych výchovných zariadeniach,3. s účinnosťou od 10.3.2020 všetky lyžiarske zájazdy, školy v prírode, školské výlety, exkurzie po dobu 14 kalendárnych dní (lyžiarske zájazdy a školy v prírode, ktoré prebiehajú v týždni od 9. 3. do 13. 3. 2020 sa nerušia, dokončia sa tak, ako boli naplánované),4. okresné, krajské a celoštátne kolá súťaží detí a žiakov škôl a školských zariadení organizovaných v školskom roku 2019/2020 v súlade so smernicou č. 23/2017 o súťažiach,5. návštevy študentov zo zahraničia - napr. družby a pod.6. všetky športové podujatia organizované športovými zväzmi, fyzickými osobami, fyzickými osobami - podnikateľmi a právnickými osobami od 10. 3. 2020 do 23. 3. 2020 v súlade s Verejnou vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva.

            NARIAĎUJE SA:

            a) dodržiavať Verejnú vyhlášku Úradu verejného zdravotníctva číslo: SHHSRVSU/2448/2020 zo dňa 9. 3. 2020, kde je uvedené: Všetkým osobám s prechodným a trvalým pobytom v Slovenskej republike, žijúcim na území Slovenskej republiky nad 90 dní alebo zamestnaným na území Slovenskej republiky, ktoré sa v období od 10.03.2020 vrátili z pobytu na území Čínskej ľudovej republiky, Kórejskej republiky, Iránskej islamskej republiky a Talianskej republiky, do Slovenskej republiky, a osobám žijúcim s nimi v spoločnej domácnosti sa nariaďuje, aby bezprostredne po návrate do Slovenskej republiky oznámili túto skutočnosť, a to telefonicky alebo elektronicky poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti, ktorý poskytuje zdravotnú starostlivosť v špecializačnom odbore všeobecné lekárstvo, a s ktorým majú uzatvorenú dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti, alebo poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti, ktorý poskytuje zdravotnú starostlivosť v špecializačnom odbore pediatria, a s ktorým má dieťa uzatvorenú dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti.

            b) Všetkým poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ktorí poskytujú zdravotnú starostlivosť v špecializačnom odbore všeobecné lekárstvo alebo pediatria sa nariaďuje, aby u osôb s prechodným a trvalým pobytom v Slovenskej republike, žijúcim na území Slovenskej republiky nad 90 dní alebo zamestnaným na území Slovenskej republiky, ktoré sa v období od 10.03.2020 vrátili z pobytu na území Čínskej ľudovej republiky, Kórejskej republiky, Iránskej islamskej republiky a Talianskej republiky do Slovenskej republiky, ako aj u osôb žijúcich s osobami podľa bodu a) v spoločnej domácnosti, rozhodli o izolácii v domácom prostredí podľa § 12 ods. 2 písm. f) zákona č. 355/2007 Z. z., a to na dobu 14 dní.

            c) Opatrenie podľa bodu a) a b) sa nevzťahuje na:

            - vodičov nákladnej dopravy, ktorí prechádzajú cez štáty uvedené v bode a) alebo vykonávajú prepravu, nakladanie a vykladanie tovaru v štátoch uvedených v bode a),- vodičov a posádky dopravnej zdravotnej služby, ktorí vykonávajú transport pacienta cez územie Talianskej republiky alebo z územia Talianskej republiky,- pilotov dopravných lietadiel, ktorí neopustia palubu lietadla s výnimkou vykonania predletovej a medziletovej prípravy, pri tranzitoch alebo spiatočných letoch.

                 Osobám uvedeným v bodoch a) až c) vyššie sa nariaďuje, aby v prípade akýchkoľvek príznakov chrípkového ochorenia bezodkladne oznámili túto skutočnosť, a to telefonicky alebo elektronicky svojmu poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti, ktorý poskytuje zdravotnú starostlivosť v špecializačnom odbore všeobecné lekárstvo, a s ktorým má uzatvorenú dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti.

            Dôrazne sa neodporúča:

            - cestovať do krajín, kde sa koronavírus objavil (najmä do Talianska),- začleňovať do školského kolektívu deti, žiakov a študentov, ktorí majú príznaky infekcie dýchacích ciest, a ktorí majú najmenej jeden z nasledujúcich príznakov: horúčka, kašeľ, bolesť hrdla a dýchavičnosť.     Naďalej trvale až do odvolania platia a musia sa dodržiavať preventívne opatrenia, ktoré sú účinné vo vzťahu ku kvapôčkovým nákazám, kde patrí aj COVID – 19, a to:

            - pravidelne si umývať ruky mydlom a teplou vodou po dobu najmenej 20 sekúnd alebo použiť dezinfekčný prostriedok na báze alkoholu,- nedotýkať sa očí, nosa a úst neumytými rukami,- pri kašľaní zakryť ústa a nos jednorazovou vreckovkou a následne ju zahodiť do koša,- vyvarovať sa úzkeho kontaktu s ľuďmi, ktorí majú príznaky infekcie dýchacích ciest a ktorí majú najmenej jeden z nasledujúcich príznakov: horúčka, kašeľ, bolesť hrdla a dýchavičnosť,- vyhýbať sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky nádchy alebo chrípky,- zvážiť účasť na hromadných podujatiach, resp. oblastí s vysokou koncentráciou ľudí,- v prípade, že sa u ktorejkoľvek osoby, ktorá sa nachádzala v oblastiach, kde sa vírus vyskytol, objavia vyššie uvedené symptómy za obdobie 14 dní, a to najmä zvýšená teplota, kašeľ, bolesti v hrdle, musí: ostať doma, nechodiť priamo k lekárovi, kontaktovať lekára telefonicky, popísať mu symptómy a riadiť sa jeho príkazmi,- v prípade, že lekár na základe popísaných symptómov rozhodne, že daná osoba musí byť hospitalizovaná, pošle lekár pre danú osobu špeciálnu sanitku. Každopádne nesmie takáto osoba chodiť sama na pohotovosť alebo na infekčné oddelenie,- v prípade, že symptómy nebudú ťažké, môže obvodný lekár rozhodnúť, že osoba ostane v domácej karanténe,- v prípade, že sa vyskytne podozrenie u žiaka bývajúceho na internáte, je potrebné postupovať obdobne.

            Ďalšie informácie nájdete tu:

            http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=250&Itemid=153

            http://www.uvzsr.sk/docs/letaky/Letak_SD_cistych_ruk_2018.pdf

            Dôrazne žiadame zriaďovateľov a riaditeľov škôl:

            1. aby zabezpečili v školách teplú vodu,2. nedezinfikovali ruky deťom netradičnými dezinfekčnými prostriedkami (napríklad octom),3. denne prostredníctvom školských rozhlasov upozorňovali a vyzývali deti na prísne dodržiavanie vyššie uvedených všeobecne preventívnych ochranných opatrení,4. zabezpečili zvýšené hygienické opatrenia v sociálnych zariadeniach a školských zariadeniach.

          • Interkultúrne vzdelávanie v škole

          •       Dňa 9.3.2020 sa žiaci druhého ročníka zišli spolu s pani Harvanovou , aby si vyskúšali zručnosti v čítaní rozprávky v slovenskom a rómskom jazyku.  Učebné texty obsahovali  jednoduché úlohy, ktoré motivovali  žiakov hľadať súvislosti medzi obrázkami a slovami, čím si   rozvíjali a upevňovali nielen ich slovnú zásobu, ale tiež ich samostatnosť, tvorivosť, myslenie a predstavivosť.

                  Učebné texty vychádzali z Učebnice rómskeho jazyka, ktoré boli schválené vládou SR v súvislosti s plnením úloh vyplývajúcich z  „Národného plánu Dekády začleňovania rómskej populácie na roky 2011 – 2015./ viď. fotogaléria/ (EV)

          • Usmernenie MŠVVŠ SR č. 2 k šíreniu koronavírusu

          •  V súvislosti so šírením respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom COVID-19 zasadal dňa 6. 3. 2020 Ústredný krízový štáb, ktorý prijal viaceré nové opatrenia a zákazy. Na základe uvedených prijatých opatrení Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vydáva 2. usmernenie k šíreniu koronavírusu pre školy, školské zariadenia, zamestnancov rezortu školstva a športové zväzy v tomto znení:

            RUŠIA SA:

            1. s okamžitou platnosťou všetky zájazdy, exkurzie a študijné pobyty žiakov a študentov do zahraničia,

            2. návštevy v reedukačných výchovných zariadeniach až do odvolania.

            Dôrazne sa neodporúča cestovať do krajín, kde sa koronavírus objavil - hlavne do Talianska.

                 MŠVVaŠ nemá možnosť vylúčiť z vyučovania v rámci povinnej školskej dochádzky žiakov, ktorí neprejavujú príznaky ochorenia len z dôvodu, že boli na pobyte v oblastiach postihnutých výskytom koronavírusu, je potrebné riadiť sa pokynmi hlavného hygienika, regionálneho úradu verejného zdravotníctva, resp. Úradu verejného zdravotníctva.     MŠVVaŠ zároveň chápe obavy rodičov a detí z koronavírusu, a preto DÔRAZNE apeluje na rodičov, pokiaľ sa ich deti vrátili z oblastí, kde sa koronavírus objavil, aby sami zvážili ich 14-dňovú domácu izoláciu.     Ak sa osoby, ktoré sa zdržiavali v oblastiach, kde sa koronavírus objavil, rozhodnú nerešpektovať odporúčanie ostať doma a zamestnávateľ, resp. zriaďovateľ má obavy z možného rozširovania koronavírusu, má možnosť svoje kroky konzultovať s regionálnym úradom verejného zdravotníctva, resp. s Úradom verejného zdravotníctva.

             Naďalej platí, že v prípade, ak sa žiaci, učitelia, zamestnanci škôl a školských zariadení a taktiež zamestnanci rezortu školstva vrátili z oblastí, kde sa potvrdil výskyt koronavírusu, musia takéto osoby v najbližších 14 dňoch od návratu kontrolovať svoj zdravotný stav.

                 Naďalej trvale až do odvolania platia a musia sa dodržiavať nižšie uvedené odporúčania:

            - v prípade, že sa u ktorejkoľvek osoby, ktorá sa nachádzala v oblastiach, kde sa vírus vyskytol, objavia počas 14 dní od návratu symptómy spojené s ochorením spôsobeným koronavírusom, a to najmä zvýšená teplota, kašeľ, bolesti v hrdle, táto osoba musí ostať doma, nechodiť priamo k lekárovi, kontaktovať lekára telefonicky, popísať mu symptómy a riadiť sa jeho príkazmi,- v prípade, že lekár na základe popísaných symptómov rozhodne, že daná osoba musí byť hospitalizovaná, pošle lekár pre danú osobu špeciálnu sanitku. Každopádne nesmie takáto osoba chodiť sama na pohotovosť alebo na infekčné oddelenie,- v prípade, že symptómy nebudú ťažké, môže obvodný lekár rozhodnúť, že osoba ostane v domácej karanténe,- v prípade, že sa vyskytne podozrenie u žiaka bývajúceho na internáte, je potrebné postupovať obdobne.

              Pre materské školy, základné školy, stredné školy, vysoké školy, školské zariadenia, študentské domovy a internáty ministerstvo školstva odporúča dodržiavať všeobecné preventívne ochranné opatrenia:

            - pravidelne si umývať ruky mydlom a vodou po dobu najmenej 20 sekúnd alebo použiť dezinfekčný prostriedok na báze alkoholu,

            - nedotýkať sa očí, nosa a úst neumytými rukami

            ,- pri kašľaní zakryť ústa a nos jednorazovou vreckovkou a následne ju zahodiť do koša,

            - vyvarovať sa úzkeho kontaktu s ľuďmi, ktorí majú príznaky infekcie dýchacích ciest a ktorí majú najmenej jeden z nasledujúcich príznakov: horúčka, kašeľ, bolesť hrdla a dýchavičnosť.

          • USMERNENIE MŠVVaŠ SR

          • V súvislosti so šírením respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom COVID-19 zasadala Bezpečnostná rada SR, na ktorej boli prijaté konkrétne opatrenia a určila, ako v danej situácii postupovať.Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vydalo v tomto kontexte usmernenie pre školy a školské zariadenia.     V prípade, že žiaci alebo zamestnanci rezortu školstva boli a vrátili sa v najbližšom období z oblastí, kde sa potvrdil výskyt koronavírusu, musia takéto osoby v najbližších 14 dňoch od návratu kontrolovať svoj zdravotný stav.    V prípade, že sa u ktorejkoľvek osoby, ktorá sa nachádzala v oblastiach kde sa vírus vyskytol, objavia vyššie uvedené symptómy za obdobie 14 dní, a to najmä zvýšená teplota, kašeľ, bolesti v hrdle, musí:

            • ostať doma, nechodiť priamo k lekárovi, kontaktovať lekára telefonicky, popísať mu symptómy a riadiť sa jeho príkazmi,
            • v prípade, že lekár na základe popísaných symptómov rozhodne, že daná osoba musí byť hospitalizovaná, pošle lekár pre danú osobu špeciálnu sanitku. Každopádne nesmie takáto osoba chodiť sama na pohotovosť alebo na infekčné oddelenie,
            • v prípade, že symptómy nebudú ťažké, môže obvodný lekár rozhodnúť, že osoba ostane v domácej karanténe,
            • v prípade, že sa vyskytne podozrenie u žiaka bývajúceho na internáte, je potrebné postupovať obdobne.

                 Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky dôrazne NEODPORÚČA v súčasnej dobe organizovanie akýchkoľvek výletov, exkurzií a iných podujatí do oblastí s potvrdeným výskytom koronavírusu.    

            Pre materské školy, základné školy, stredné školy, vysoké školy, školské zariadenia, študentské domovy a internáty ministerstvo školstva odporúča dodržiavať všeobecné preventívne ochranné opatrenia:

            • pravidelne si umývať ruky mydlom a vodou po dobu najmenej 20 sekúnd alebo použiť dezinfekčný prostriedok na báze alkoholu. Nedotýkať sa očí, nosa a úst neumytými rukami,
            • pri kašľaní zakryť ústa a nos jednorazovou vreckovkou a následne ju zahodiť do koša,
            • vyvarovať sa úzkeho kontaktu s ľuďmi, ktorí majú príznaky infekcie dýchacích ciest a ktorí majú najmenej jeden z nasledujúcich príznakov: horúčka, kašeľ, bolesť hrdla a dýchavičnosť.

                 Vylúčenie z vyučovania žiakov, ktorí neprejavujú príznaky ochorenia len z dôvodu, že boli na pobyte v oblastiach postihnutých výskytom koronavírusu, nie je možné, ak žiak plní povinnú školskú dochádzku. V ostatných prípadoch (napr. materská škola) je na zvážení riaditeľa školy po dohode so zákonným zástupcom dieťaťa. Pokiaľ sa u detí a žiakov neobjavia klinické príznaky respiračného ochorenia, nie je dôvod ich obmedzovať. Zároveň je potrebné apelovať na rodičov, aby neposielali do školy dieťa s príznakmi ochorenia.     Takýto postup obdobne platí aj pre zamestnancov rezortu školstva.

          • Príbeh vypínača Šťukesa

          • Ako každý deň šetríme energiou? Šťukes je zvedavý vypínač, ktorý sedí celý deň na stene a
            všíma si všetkých, čo okolo neho chodia. Deti ho často prehliadajú, a tak sa rozhodol, že to
            zmení. S deťmi sa skamaráti a vysvetlí im, čo je jeho úlohou. Náš malý maskot chce deti učiť,
            ako by mohli jednoducho šetriť energiou. Šetriť sa dá pri rôznych každodenných aktivitách,
            pri ktorých Šťukes vysvetľuje, prečo a ako môžu aj deti energiou šetriť. Aj žiaci 3. a 7.
            ročníka sa zapojili do súťaže. Po prezretí a vyhodnotení náučných videí, sme vypracovali plán
            aktivít a na hodinách výtvarnej výchovy žiaci zhotovili svoje návrhy na šetrenie energiou.
            Niekoľko prác sme zaslali do SSE Žilina. /A.K./

          •     Radosti zimy

          •                                                 

                      Zima je krásne ročné obdobie, ktoré k nám prichádza každý rok v rovnakom čase ako mávnutím čarovného prútika. Krajina sa premení na rozprávku s cukrovou polevou. A práve tá bola dôvodom na radosť pre žiakov I. stupňa, ktorí si 18. februára na nej zmerali svoje sily v zjazde na saniach, boboch, klzákoch a igelitových vreciach. A o tom, že na kopci bolo veselo sa presvedčíš v našej fotogalérii. (EV)

            Vyhodnotenie :

            Jazda na saniach :             chlapci                                       dievčatá

                                           1. Andrej Harvan   3.A                        1. Anabela Koňová  3.A

                                            2. Daniel Harvan   3.A                        2. Laura Pokošová   2.A

                                            3. Franko Ščuka    4.A                        3. Mária Harvanová  3.A

            Jazda na boboch : 1. Sebastián Plachetka 4.A

                                            2. Lukáš Ščuka     2. A

                                            3. Adam Pustaj    2.A

            Jazda na klzáku :  1. Laura Pokošová  2.A

                                            2. Perla Gábrišová  2.A

                                            3. Július Mika  3.A

            Jazda na sáčku :    1. Peter Harvan    4.A

                                            2. Patrik Harvan    4.A

                                            3. Andrej Harvan  2.A

          • Fašiangová diskotéka

          • Dňa 13.2.2020 žiaci špeciálnych tried sa tešili zo sviatku sv. Valentína fašiangovou diskotékou. V rámci tejto zábavy bola vyhlásená aj súťaž o najkrajšiu masku. Najkrajšie masky boli u žiakov VIII.B. triedy, ktorých masky pozostávali z celého kostýmu : Batmena, Princeznej, mačičky. ( Matúš Harvan, Svetlana Gábrišová a Kvetoslava Harvanová). Žiaci sa tešili aj zo srdiečok (valentíniek), ktoré si navzájom vymenili. Metlový tanec, stoličkový tanec a rôzne iné hry upevnili radosť z prežitého dňa. AB

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Hviezdoslavov Kubín pozná vari každý. Poézia, próza, každý deň, zas a znova. Do tejto najstaršej  a najprestížnejšej  súťaže v oblasti umeleckého prednesu sa naša škola zapojila 11. februára prostrednícvom školského kola.

            Z prvého stupňa porotu najviac zaujali a diplomom budú odmenení:

             Andrej Harvan 2. A

             Jaroslav Pokoš 3.A

             Alexander Koňa 3.A

             Kevin Mižigar 4.A

            Z druhého stupňa :

             Sofia Harvanová 6.A

             Soňa Gábrišová 7.A

             Radoslava Pokošová 8.A

             Patrícia Pokošová 8.A

          • Čítame radi

          • Dňa 5. februára sme pre žiakov špeciálnych tried pripravili školské podujatie pod názvom Čítame radi? Z každej triedy čítali skoro všetci žiaci vybraný text podľa výberu triedneho učiteľa. Kto bol najlepší v čítaní dostal  sladkú odmenu. V rámci tohto podujatia sme pre žiakov pripravili aj ďalšie aktivity, ktoré súvisia s čítaním napr.: tvorte vety na dané slová, hľadaj písmenko - súťaž, kto ho skôr nájde.  Týmto podujatím sme spoznali, kto  a v ktorej triede je dobrý čitateľ, kto rád číta. AB

          • Šaliansky Maťko

          • Dňa17.januára sa žiaci našej školy zúčastnili školského kola súťaže" Šaliansky Maťko" v prednese povestí. Do okresného kola postupujú Michal Harvan -3.A a Boris Sajko 5.A.  Všetkým zúčastneným ďakujeme za prejavenú snahu a víťazom držíme palce v okresnom kole v Brezne, ktoré sa bude konať 23.januára 2020./A.K./